Word Copywriter in bijberoep. Wat is een tekstschrijver?

0
1705
blog placeholder

Wat doet een auteur?

Niet iedereen is even handig met woorden. Zinnen, letters, woorden… soms dansen ze om je heen. Probeer in een eindeloze labyrint van woorden en zinnen maar eens de correctste, wervende tekst te schrijven. In dat geval kan de copywriter uitkomst bieden. Deze heeft vaak al ervaring met teksten schrijven en meestal ervaart hij of zij er enorm veel fun aan. Een tekstschrijver neemt je de tekst uit handen. Hij zal jouw woorden in een prachtige, aansprekende tekst omzetten. Na verloop van tijd ben jij de afnemer van dit artikel, en dus ook de eigenaar.

Waarom een tekstenschrijver?

Een auteur heeft voornamelijk verstand van tekstuele zaken. Hij weet als geen ander hoe zij teksten wervend of net informatief zou moeten schrijven. De doelstelling van een tekst is voornamelijk heel erg belangrijk. Welke toon moet er gezet worden? Een invitatie voor een brunch is vanzelfsprekend heel anders dan het proberen verkopen van een uitvaartverzekering. Als jij zelf in een bepaald wereldje zit, zoals webdevelopment, heb jij alle informatie in huis die een tekstenschrijver nodig heeft. Meestal vindt beraadslaging plaats over de opzet van de opdracht. Zo blijf je onafgebroken bij het proces betrokken.

Columns

Het kan wel eens voorkomen dat een schrijver integrale columns schrijft. Politici maken hier handig gebruik van. Ze geven hun – vaak vaste – copywriter wat stof in steekwoorden en de auteur gaat aan de gang. Zo ontstaat een column, bedoeld voor een krant of tijdschrift, en zet de politicus zijn naam eronder. Meestal vermoed niemand dat het niet de politicus geweest is die de tekst geschreven heeft.

Nieuwsartikelen

Vak- en weekbladen maken ook regelmatig handig gebruik van tekstenschrijvers. Wanneer ze een bepaalde documentaire willen schrijven en alle journalisten al opdrachten hebben, bijvoorbeeld. In vele gevallen wordt dan een tekst geschreven door een tekstschrijver. Af en toe mag de tekstschrijver zijn eigen alias onderaan de tekst zetten, in sommige gevallen wordt er een naam verzonnen en af en toe wordt de naam van een bestaande journalist aan het artikel gelinked. Het is zoals de opdrachtgever het voor zich ziet.

Hoe word je schrijver?

Ieder die het wil kan tekstschrijver worden. Dat staat buiten kijf. Een opleiding is normaliter niet nodig, al kan het handig zijn. Iemand die goed met woorden kan goochelen, maakt grote kans om heel vaak aan taken te komen. Maak promotie op sites, geef je op als werkzoekende, steek je licht op bij tekstbureaus en verstuur berichten naar bedrijven of kranten. Alle begin is moeilijk, zo ook dat van de tekstschrijver. Zet niet te hoog in en laat overwegend zien wat je in je mars hebt. Wees vriendelijk naar de klant en zorg dat je afspraken nakomt. Op die manier zul je een netwerk construeren en weten diezelfde mensen je na een tijdje opnieuw te vinden. Het schaadt niet om een site bij te houden en in verband met de belasting, is het goed om ingeschreven te staan als freelancer.

Hoeveel verdient een schrijver?

De opbrengsten van een seo copywriter zijn heel verschillend. Indien je werkt voor een tekstbureau, word je vaak maandelijks uitbetaald. Werk je als zelfstandige in bijberoep, dan verdien je gouw 50 tot 100 euro per uur. Dat zijn hoge bedragen, die er maar wat graag voor betaald worden. Beginnende tekstschrijvers gaan meestal met lagere tarieven van start, om een klantenkring te verzamelen. Zij vragen bedragen variërend tussen de 30 en de 50 euro per uur, maar heel soms ook per A4. Het is vaak maar net wat wordt afgesproken. De copywriters die in dienst zijn van politici verdienen af en toe enkele honderden euro’s per column, die nog geen A4 in beslag neemt. Voor de remuneratie van een seo copywriter geldt; hoe beter je bent, hoe meer mensen voor je willen betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here