Wat is shaken baby syndroom?

0
921
blog placeholder

Het mishandelen van een baby of peuter kan ernstige gevolgen hebben. De baby wordt dan zo hard heen en weer geschud dat er een wiplash, kneuzingen aan de nek ontstaan of acuut hersenletsel, met bloedingen.

Wat gebeurt er bij deze vorm van mishandeling?

Ouders weten niet waarom het kind huilt, wat er aan de hand is, zijn oververmoeid en schudden de baby heen en weer in de hoop dat hij dan stopt met huilen. Het kind wordt dan zo krachtig geschud dat het hoofd heen en weer slingert. Het kind kan dan ernstige verwondingen oplopen aan nek, wervels en hersens. De meest herkenbare symptomen van het shaken baby syndroom zijn hersenbloedingen (subdurale bloedingen), bloedingen in de ogen (retinale bloeding) en andere schade aan het ruggenmerg of de hersenen.

Hoe weet men zeker dat het komt door mishandeling en dat het geen ongeluk is? Door onderzoek en ervaring zijn de meeste artsen het wel met elkaar eens dat deze vorm van hersenbloedingen en retinale bloedingen typische kenmerken zijn van shaken baby syndroom. Veroorzaakt door het schudden van het kind. Over het algemeen zijn de artsen wel voorzichtig en houdt men in zekere zin altijd rekening met een andere mogelijkheid. Maar er is niet veel kracht nodig om een baby een hersenbeschadiging te laten oplopen.

Kenmerken van mishandeling van baby of peuter

Ouders komen met bovenstaande klachten bij de arts of de Eerste Hulppost
Men weet niet goed hoe het gebeurd is, vertelt steeds een ander verhaal
Er is geen logica tussen symptomen en het verhaal van de ouders
Het gedrag van de ouders

Soms zijn er uiterlijke kenmerken van mishandeling, maar lang niet altijd. Ook komt het verhaal niet altijd overeen met de verwondingen. Omdat men doorvraagt en toch wil weten hoe het gekomen is, wordt er vaak een multidisciplinair team op de zaak gezet als er verdenkingen zijn. Jeugdzorg kan ingeschakeld worden om de thuissituatie en de manier van omgaan met het kind te onderzoeken. Dergelijke onderzoeken zijn vaak ingewikkeld, maar zijn zeker nodig in het belang van het kind. Als er botbreuken zijn en er foto’s gemaakt moeten worden is de arts in staat om te kijken naar oudere breuken en de manier waarop die geheeld zijn. Ook kan men met een MRI onderzoek kijken hoe ernstig de hersenbeschadigingen zijn.

Hoe het verder gaat met de ontwikkeling van het kind hangt af van de ernst en omvang van de schade aan de hersenen. Het kind moet in een veilige thuissituatie verder kunnen opgroeien. Hoe jonger het kind hoe meer er naar recidive moet kijken. kinderen onder de 3 jaar lopen meer kans dat hun ouders problemen oplossen met schudden en slaan. De schade kan na nog een keer veel erger worden, zelfs de dood tot gevolg.
Het is van groot belang dat een kind zorgvuldig gevolgd wordt en ouders onderzocht worden naar de mogelijkheid om het kind mee te geven naar huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here