U hoeft geen Messi te zijn om aan sport te doen

0
831
blog placeholder

Iedereen weet wie Messi is. De meeste mensen kennen de namen van de spelers van FC Barcelona, dat afgelopen jaar wereldkampioen werd met het doelpunt van Iniesta. Jammer dat Oranje toen verloor, maar je moet toegeven: de Spanjaarden waren beter. U weet niet half hoeveel van mijn dorpsgenoten het tijdens het gelegenheidspraatje nodig vonden om het voor ons zo pijnlijke verlies nog eens goed te onderstrepen. Je zou denken dat met deze overwinning de superioriteit van de Spanjaard voorgoed bewezen is. De wereld draait om voetbal.

Ik diende deze en gene dan van repliek met :”ja voetballen kunnen jullie, maar voor de rest is het niet veel soeps”, doelend op het economische thema. Dan zweeg men even, om drie minuten later weer in luid gejubel uit te barsten. Laat ze maar, er valt verder ook weinig te vieren.

Dit ter illustratie van het feit dat heel veel mensen van voetballen houden. Er is geen andere sport waar mensen zoveel nationale trots en emoties aan vast knopen. Het is alsof men daar zélf op het veld staat.

Sport vermindert individuele stress

De prestaties van topsporters en atleten stimuleren anderen om zélf ook aan sport te gaan doen. Sport heeft belangrijke sociale en individuele funkties. Door lekker sporten en u eens heel lichamelijk uit te leven, kunt u het werk en andere beslommeringen beter van u af zetten. U bent, na die welkome pauze, beter in staat om met nieuwe energie uw problemen te lijf te gaan.

Sport vermindert sociale stress

Wat voor individuen geldt, geldt ook voor de maatschappij als geheel. Tussen groepen mensen met verschillende achtergronden kunnen gevoelens van onbegrip en antipathie ontstaan.Via gezonde en sportieve rivaliteit kan men die negatieve gevoelens grotendeels achter zich laten. Samen dingen doen leidt tot meer begrip en empathie. Sport kan dus negatieve gevoelens kanaliseren en omzetten in positieve rivaliteit, waarbij over en weer de krachten worden gemeten en men elkaar stimuleert om een goed resultaat te behalen.

Regelmatig sporten is goed voor uw gezondheid

Regelmatig sporten en bewegen is heel goed voor uw gezondheid. U bouwt een goede lichamelijke conditie op en heeft zo minder kans op verkoudheden, griep en allerlei chronische aandoeningen. Heeft u al een chronische kwaal, dan kunt u toch veel aan sport hebben. U moet de activiteit dan wel doseren en indien nodig onder begeleiding sporten.

Sport is goed voor de lijn

Door bewegen verbrandt u calorieën. Sporten is dus goed voor de lijn (behalve als u na het sporten zoveel trek krijgt dat u dubbel gaat eten!). Combineert u verantwoord sporten en bewegen met een gezond eetpatroon, dan zult u gaandeweg uw overtollige kilo´s kwijt raken.

Ga ook aan sport doen

Het is dus in uw belang om regelmatig aan sport te doen. Het niveau is niet belangrijk. U zult snel positieve aspecten aan sport ontdekken, die op de televisie niet erg tot hun recht komen. Topsporter zijn is voor de meeste mensen niet weggelegd en zelfs niet nuttig. Topsporters moeten bestand zijn tegen enorme fysieke en mentale druk en hebben zeer vaak te maken met blessures. Wie lekker sport in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau hoeft daar helemaal geen last van te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here