Tieners en privacy

0
1258
blog placeholder

Tieners houden van hun privacy en ze eisen veel tijd alleen op. Dat een tiener vaak alleen op z’n kamer zit is normaal en zelfs nodig. Het is een behoefte van de tiener. Grotendeels om er zelf aan te wennen dat ze los komen van hun ouders. Als ouders kun je dan wel denken dat ze iets doen wat je niet wilt of dat ze iets geks doen, maar het grootste deel van hun tijd alleen brengen ze door met denken over dingen. Ze proberen er achter te komen wie ze zijn, wat ze leuk vinden en wat en wie ze willen zijn. Dat kost veel energie en ze hebben ruimte nodig om dat te doen.

Controleren

Het is heel verleidelijk om je tiener steeds te controleren. Maar ze zijn bijna volwassen en dan zul je als ouder hun persoonlijke levenssfeer moeten respecteren. Jonge  opgroeiende kinderen geef je niet zoveel privacy, je begeleidt ze zorgvuldig en grijpt vaak direct in als er iets mis dreigt te gaan. Bij tieners moet je goed bedenken dat ze binnenkort op eigen benen zullen staan en het is gezond om hen met rust te laten, zodat ze tijd kunnen besteden aan denken en plannen maken.

Te veel alleen

Hoewel een tiener dus tijd en ruimte nodig heeft, is het wel opletten of hij nog met andere tieners omgaat. Als hij zich volledig afsluit van alle menselijke contacten, dan kan het een signaal zijn. Als een tiener zich opsluit op z’n kamer en met niemand meer omgaat, geen contact meer wil met z’n oude vrienden, niet meer naar de verenigingen gaat waar hij toch altijd met veel enthousiasme naar toe ging, dan kan dat wijzen op een extreme situatie, bijvoorbeeld depressie.
Als je bang bent dat je tiener zich meer terugtrekt dan even alleen willen zijn dan kun je voorzichtig vragen of alles in orde is of dat hem iets dwars zit. Of alles goed gaat op school en hoe het met z’n vrienden is. Als er geen antwoord komt of hij wil er echt niet over praten, kun je dat accepteren of professionele hulp inschakelen. Iets wat bij tieners moeilijk is, omdat ze vaak geen hulp willen.
Maar over het algemeen is het opeisen van veel privacy een normaal verschijnsel bij tieners. Je moet maar zo denken: als je tiener zijn rust en tijd alleen nodig heeft, betekent het dat jij als ouder het ook rustig hebt en tijd voor jezelf hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here