Symptomen en oorzaak migraine

0
1246
blog placeholder

Wat is migraine?

Migraine is een heftige kloppende hoofdpijn, die in aanvallen komt. Een migraine-aanval komt plotseling op en de hoofdpijn zit meestal, maar niet altijd, maar aan een kant van het hoofd. Daar komt ook de naam vandaan, migraine is afgeleid van hemi-crania, dat “half hoofd” betekent. Migraine moet onderscheiden worden van cluster- en spanningshoofdpijn, die andere symptomen en oorzaken hebben.

De symptomen van migraine

Migraine is een neuro-vasculaire aandoening, die meestal gepaard gaat met hevige, kloppende hoofdpijn, die erger wordt bij inspanning. Met “kloppende pijn” wordt bedoeld dat elke hartslag steeds even iets meer druk geeft op de bloedvaten, waardoor de hoofdpijn pulserend aanvoelt.

De hoofdpijn is het meest kenmerkende symptoom en wordt veroorzaakt door een vernauwing van de bloedvaten in het hoofd, gevolgd door een verwijding ervan. Toch bestaat migraine meestal niet alleen uit hoofdpijn, maar gaan de aanvallen vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. De patiënt kan licht, harde geluiden en sterke geuren meestal slecht verdragen. Migraine-aanvallen worden vaak vooraf gegaan door schitteringen, flitsen of golvende beelden. Dit kan een half uur tot een uur voor de aanval gebeuren. Ook kun je tijdelijk een verdoof gevoel of tintelingen hebben, of minder kracht aan een kant van het lichaam. Spreken kan tijdelijk wat moeizaam gaan en zelfs naar een gesprek luisteren of ergens over nadenken kan bij een hevige aanval onmogelijk zijn. Veel patiënten weten dat er weinig anders op zit dan in een rustige, verduisterde kamer in bed te gaan liggen. Een aanval is meestal binnen een dag weer over, hoewel het ook enkele dagen kan duren. Er zijn patiënten die alleen af en toe een migraine-aanval hebben, maar anderen hebben er vaker, of regelmatig last van.

Waardoor wordt migraine veroorzaakt?

Migraine ontstaat door een tijdelijke verstoring in de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in je hersenen. Er is nog veel onduidelijk over de aandoening, zoals waarom de ene patiënt alleen af en toe een aanval heeft, terwijl de ander er vaak door wordt geplaagd. Meestal is er geen duidelijke aanleiding aan te wijzen voor een aanval. Het komt zowel voor als mensen te lang hebben geslapen als na te kort slapen, bij nacht- of wisseldiensten en na stress en vasten. Bij vrouwen hebben de hormonen een duidelijke invloed op de migraine. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die telkens migraine krijgen rond de menstruatie. De anticonceptiepil kan migraine verergeren maar ook juist verminderen, net als een zwangerschap. Ook de overgang kan invloed hebben. Dat wil zeggen, bij de helft van de vrouwen verandert er niets na de overgang, maar bij de andere helft wel. Bij een kwart van die vrouwen verminderen de migraine-klachten, maar bij het andere kwart neemt de migraine juist toe.

Bij zowel mannen als vrouwen speelt genetische aanleg bijna zeker een rol, maar er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen aanvallen kunnen uitlokken. Hierbij moet je dan denken aan chocola, mononatrium-glutamaat, de smaakversterker in Aziatisch eten, chips, soepen en kant- en klaarmaaltijden, en nitraat dat voorkomt in groenten als spinazie, bleekselderij, andijvie, sla, venkel, koolrabi, rode bieten en een aantal soorten kool. Ook de kunstmatige zoetstof Aspartaam en sulfiet, dat toegevoegd wordt aan wijn, staan op de verdachtenlijst.

Medicijnen en andere maatregelen

In overleg met je arts kun je, als er een aanval aankomt, een pijnstiller en een middel tegen misselijkheid en braken innemen. Veel gebruikte pijnstillers zijn Diclofenac, Paracetamol, Acetylsalicylzuur en Ibuprofen. Welke pijnstiller het beste werkt, verschilt per persoon en zal de ervaring moeten leren. Als geen van de genoemde pijnstillers helpt dan wordt vaak een speciaal middel tegen migraine voorgeschreven. Patiënten die meerdere aanvallen per maand hebben, krijgen vaak dagelijkse medicijnen voorgeschreven om het aantal aanvallen te verminderen.

Als je een migraine-aanval krijgt, zul je aan mensen in je omgeving uit moeten leggen dat je migraine hebt en daarom je werk moet onderbreken of je bed in duiken. Probeer het patroon van de aanvallen te achterhalen, zodat je er achter komt welke omstandigheden of voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Hoewel veel patiënten in het duister blijven tasten wat de uitlokkende factoren zijn, zijn er ook die na verloop van tijd wel wat meer duidelijkheid krijgen en maatregelen kunnen nemen. Ook kunnen ontspanningsoefeningen helpen om de frequentie van de aanvallen terug te brengen. Forceren en gewoon doorwerken helpt in ieder geval niet, de klachten kunnen er zelfs door verergeren.

Migraine in de kunst

Migraine blijkt niet slechts een hoop ongemak en ellende op te leveren, maar ook iets moois. De vertekende kijk op de realiteit en de gekartelde of flitsende vormen, zullen menig migraine-patiënt bekend voorkomen. Er zijn onderzoekers die erop wijzen dat de surrealistische taferelen van kunstschilders als Giorgio de Chirico en Salvador Dalí, toch niet de eersten de besten, geïnspireerd zijn door migraine-aanvallen. Ook Lewis Caroll, de schrijver van “Alice in Wonderland” leed aan een vorm van migraine, die hem de dingen veel groter of juist kleiner deden zien dan ze waren. Deze visioenen zijn in zijn werk terechtgekomen, zoals de enorme, waterpijp rokende honderdpoot. De Britse Migraine Action Association organiseert al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw art contests, beeldende kunst-wedstrijden voor migraine-patiënten. Het zijn vaak unieke en prachtige beelden, die soms veel gemeen hebben met het werk van gerenommeerde kunstenaars als Dalí. Mede-patiënten zullen zich goed kunnen herkennen in de karakteristieke beelden, die tijdens een aanval toch vooral alleen in je eigen hoofd lijken voor te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here