Shih Tzu, kleine hond met groot karakter

0
1067
blog placeholder

Afkomst

De Shih Tzu is afkomstig uit Tibet en ooit gefokt voor het Chinese hof uit de Lhasa Apso en de Tibetaanse Terriër. Toch wordt er hier en daar ook gesproken over het gegeven dat de Shih Tzu deels van een Pekinees afkomstig is. De naam in het Tibetaans is “Leeuwenhond” en zo zagen de eerste puppy’s er met de prachtige lange manen ook uit. Deze hond staat het dichtst bij het Boeddhisme, zoals wij dit kennen en daarom is het een zeer gewaardeerde hond in China.

Uiterlijk en innerlijk

Het is een speelse gezelschapshond in een handig formaat met een lief karakter, altijd opgewekt, waaks, sterk, een soort dieseltje (ze moet even op gang komen, maar gaat daarna alsmaar door) en een flinke dosis eigenwijsheid (ze is graag oost Indische doof!). In tegenstellig tot wat wel eens gezegd wordt is het géén schoothondje!
De vacht kan lang, middel of kort gehouden worden en in allerlei kleuren en kleurcombinaties. De schofthoogte komt niet boven de 26 centimeter en een teefje meestal net iets kleiner. De hond heeft een robuuste en stevige bouw en een gewicht tussen de 4,5 en max 7,5 kilo. Het hondje heeft een platte snoet met grote diepe en donkere ogen en als je de vacht laat groeien, wordt een heel lange zijdezachte vacht. Als de vacht lang gehouden wordt, is het belangrijk om de pup van jongs af aan met de kam in aanraking te brengen. Dit voorkomt op latere leeftijd gedoe met kammen van de lange vacht.

De Shih Tzu gaat ook goed met kinderen om en kan een stootje hebben. Verder is dit hondje goed met katten en bij voorkeur katten die mee willen spelen, want spelen kan deze hond altijd.

Gezondheid

Het is – als de hond niet voor iets specifieks wordt doorgefokt – een gezond beestje zijn, zonder al te gekke dokterskosten. Deze honden hebben soms kleine gevoeligheden zoals: een liesbreukje, gevoelige huid en ogen. De honden hebben een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar, maar sommige halen ook gezond en wel de 17 jaar.

Zoals meer kleine honden hebben ze aanleg voor gebitsproblemen. Speciale voeding helpt en sommige mensen geven de Shih Tzu regelmatig een poetsbeurt. Als het hondje dit van jongs af aan leert, is dit prima te doen.

Opvoeding

De Shih Tzu is een eigenwijs hondje en erg belangrijk dus om het hondje als pup goed en vooral consequent op te voeden. Niet achteraf straffen, maar als het hondje de fout in gaat, direct straffen (geldt overigens voor iedere hond). Toch is het beste te belonen als het hondje het goed doet, daar is de Shih Tzu uitermate gevoelig voor. Na het slapen, spelen en eten, uitlaten en goed belonen als hij/zij de behoefte netjes buiten doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here