Reizen naar Tasjkent in Oezbekistan

0
998
blog placeholder

Tashkent, of Tasjkent, is de hoofdstad van de republiek Oezbekistan. Het is tevens de grootste stad van het land met 2.180.000 inwoners (cijfers van 2008).

In de pre-islamitische tijd was de stad bekend onder de naam “Chach”. Na de zestiende eeuw ontwikkelde de naam zich langzaam naar Tashkand. Uit de moderne schrijfwijze van Tashkent valt nog de voormalige invloed van Rusland te herkennen. De stad heeft door de eeuwen heen zelfs vele namen gekend, zoals Chach, Shash en Binkent. Op 26 april 1966 werd Tashkent verwoest door een aardbeving waarna de stad moest worden herbouwd. Vandaag de dag staat de stad bekend om de met bomen gesierde straten, vele fonteinen en mooie parken. In 2007 werd de stad uitgeroepen tot culturele hoofdstad van de Islamitische wereld. Er zijn dan ook talloze historische moskeeën en religieuze plaatsen in de stad.

Tashkent is een stad vol met potentieel, waarbij het bestuur naar de toekomst heeft gekeken. De infrastructuur, hotels en winkels zijn er al, maar de instroom van mensen en zaken is nog wat achter gebleven. Dit komt voornamelijk door veel negatieve publiciteit, wat vrijwel altijd ten onrechte is.

De bezoeker moet zeker de bazaars bezoeken. Er zijn er vele van in Tashkent. De bazaars zijn kleurrijk, vol gepakt met mensen en zo een beetje alles wat lokaal wordt geproduceerd wordt aangeboden, van etenswaren tot lokaal geproduceerde meubels en handwerk. Er zijn honderden cafés in Tashkent welke lokale gerechten aanbieden tegen zeer lage prijzen. Het is wel zo dat de sanitaire omstandigheden in dit soort gelegenheden vaak te wensen over laat. Verder kent de stad een kleine selectie van bekende internationale restaurants waar het qua hygiëne iets veiliger is.

Tashkent wordt als een veilige stad beschouwd. Bezoekers moeten politieke bijeenkomsten en activiteiten echter mijden of iets anders doen wat gezien kan worden als ondermijning van de belangen van de staat. Het valt sterk aan te raden confrontaties op dit vlak uit de weg te gaan. Als men getuige is van zo’n confrontatie, zeker bij een grote massa mensen, is het beter zo snel mogelijk uit de buurt te gaan.

Tashkent heeft een heet en droog klimaat met lange zomers en korte, koude winters. De gemiddelde temperatuur wisselt tussen de -3 graden Celsius in januari tot 27 graden Celsius in juli.

Tashkent kan worden bereikt via Tashkent International Airport. Het openbaar is geregeld middels bussen, light-rail verbindingen, auto’s, taxi’s en trolley-bussen.

De internationale code om naar Oezbekistan te bellen is +998. De code voor Tashkent is 71.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here