Praag, de hoofdstad van Tsjechie – voor wie van architectuur houdt

0
843
blog placeholder

Praag is de hoofdstad van de republiek Tsjechië en het is tevens de grootste stad van het land. De stad heeft 1.233.000 inwoners (cijfer van 2008).

Het gebied waarin de huidige stad Praag ligt werd al bewoond sinds de oudheid. Het eerste echte centrum werd in de negende eeuw na Christus gesticht rond een kasteel op een heuvel. In 1344 kreeg Praag de zetel van een aards bisschop. Al snel werd de stad de zetel van de hertogen en latere koningen van Bohemen. Het is sindsdien altijd een hoofdstad geweest.

Na de val van het IJzeren Gordijn werd Praag één van de meest populaire vakantiebestemmingen ter wereld. De stad heeft tijdens de tweede wereldoorlog aanzienlijk minder schade opgelopen dan andere steden in de regio met als gevolg dat de meeste historische architectuur intact is gebleven. De aanblik van de stad biedt een lappendeken aan architectuur, variërend van Gotische torens and Barokke koepels tot Art Nouveau en Kubistische architectonische schatten.

De stad kent honderden concert-zalen, galerieën en muziek-clubs. De evenementen kalender is rijk gevuld met een variëteit aan muziek en culturele festivals. Als het op gastronomie aankomt kan gezegd worden dat Praag als eerste een Michelin ster in ontvangst kon namen, voor enige andere stad in het voormalig communistisch Oost-Europa. De stad heeft veel interessante restaurants van hoge kwaliteit. Verder is er een afwisselend nachtleven. Terwijl de restaurants en cafés tegen middernacht sluiten, zijn de clubs en bars open en vol leven tot in de vroege ochtend.

Voor mensen die van winkelen houden is het goede nieuws dat zowel de kwaliteit als kwantiteit van de producten in Tsjechië sinds de jaren negentig aanzienlijk is verbeterd. Er zijn veel nieuwe winkelcentra gebouwd, vooral in Praag.

Praag dient op het gemak verkend te worden en daar mag wel wat tijd voor worden uitgetrokken. Of het nu slenteren door de middeleeuwse straatjes en verborgen doorgangen is, een wandeling door één van de vele prachtige parken of een tochtje op de rivier, Praag laat zich niet in één of twee dagen vatten.

Praag heeft een mild klimaat met warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 24 graden Celsius, in de winter schommelt de temperatuur tussen het vriespunt en min -4 graden Celsius. Januari en Februari zijn de koudste maanden met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van -5 graden Celsius.

Met het vliegtuig naar Praag kan via Ruzyne International Airport. De nationale maatschappij is CSA, een lid van Sky-team waar ook KLM-Air France onderdeel van uitmaakt. Het openbaar vervoer in Praag omvat metro, tram, bus en taxi’s.

De internationale toegangscode om naar Tsjechië te telefoneren is +420, de regionale code voor Praag is 23.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here