Klaar met de talkshows? Deze oldschool programma’s onthaasten!

0
1961
Stel televisie aan het kijken

‘Je moet een beetje op de hoogte blijven’. ‘Je moet een beetje met je tijd meegaan’. Het zijn veelgehoorde opmerkingen waardoor mensen zichzelf verplichten alles maar te blijven volgen, liefst overal. Maar heeft dit eigenlijk zin? Hier wat kijktips om lekker te onthaasten.

Pushbericht

Oorlog, ongelukken, toestanden in de wereld, men wil het maar blijven volgen. Heb je net een heerlijk gesprek op een terrasje met iemand, het kaasplankje is net neergezet, krijg je -Ping!- te horen dat er ergens een aanslag is geweest, of dat iemand op tv iets verkeerds heeft gezegd. Het is allemaal bagage die je moet verwerken, allemaal prikkels. Is het egoïstisch om je daarvan af te sluiten? Nee. Want het komt allemaal binnen, veranderen kun je het niet.

Knop

’s Avonds zitten we ook massaal naar de talkshows te koekeloeren. Er is zelfs een talkshow-oorlog aan de gang geweest, de strijd om de kijkcijfers. Maar relaxter worden we niet van al die talking heads, die er niet zelden in de eerste plaats zitten om zichzelf te profileren. Doe Maar zong het al in 1982: er zit een knop op je tv. En daaronder zitten programma’s en series die je wegvoeren naar een andere tijd, een andere plaats. Even onthaasten.

Friends

Zo is de Moeder der Sitcoms, Friends, goed voor een slordige 100 uur aan goeie grappen, herkenbare typetjes met alledaagse probleempjes en briljant acteerwerk. Onvoorspelbare zwever Phoebe, klungelige womanizer Joey, ideale schoonzoon met agressieprobleem Ross, clown met als enige een vaste baan Chandler, eeuwige gastvrouw en controlfreak Monica en boerenslimme en glamoureuze Rachel werden halverwege de jaren ’90 massaal omarmd door het publiek. Heerlijk ontspannende serie!

Koot & Bie en Jiskefet

Op het gebied van satire grijpt de tv-kijker steeds meer terug op good old Van Kooten en De Bie en Jiskefet, en niet zonder reden: ze werden tot nu toe niet geëvenaard laat staan overtroffen in hun originaliteit. Hun typetjes zijn allemaal toe te passen op de mensen die je heden ten dage tegenkomt. Briljant en hilarisch.

Top Gear!

Met 22 seizoenen aan topvermaak is Top Gear misschien wel de langstdurende show ooit die zo succesvol werd. Dankzij de kijkcijfers en het groeiende budget is het programma steeds meer een soort totaal-tv geworden. Vanachter het stuur van hun omgebouwde auto verzekeren de presentatoren de kijker elke keer weer van ongebreidelde Britse humor tijdens hun reizen, avonturen en stunts. Die ingrediënten maken Top Gear tot een kijkfeest voor jong en oud, autogek of niet. Na seizoen 22 gingen presentatoren Clarkson, Hammond en May overigens op dezelfde voet verder onder de The Grand Tour.