Kiev – hoofdstad van Oekraine

0
1015
blog placeholder

Kiev, met 4.2 miljoen inwoners de hoofdstad van Oekraine is een ware metropool met ambities, en tegelijkertijd toch heel warm en intiem. De geschiedenis van Kiev is omgeven met mythes en legenden en gaat ruim 1500 jaar terug in de tijd.

Het is onmogelijk de stad in twee of drie dagen te ontdekken; hiervoor is Kiev te groot en heeft het teveel te bieden.

Eén van de dingen die men zeker moet doen is het beklimmen van de beltoren van Sint Sofia Kathedraal. Vanaf de top is er een schitterend uitzicht op de kathedraal en haar koepels. Als gevolg van ontelbare restauraties door de eeuwen heen, de kathedraal stamt uit de 11e eeuw, zijn de historische vorm en het uiterlijk uiterlijk van het gebouw aanzienlijk veranderd. De Sint Vladimir Kathedraal is voornamelijk een bezoek waard voor de fantastische muurschilderingen van de hand van de beroemde meesters Vasnetsov, Nesterov en Vrublev welke extra tot hun recht komen tegen de achtergrond van het donkere interieur van de kathedraal. Het wordt helemaal een unieke ervaring als het kerkkoor ook nog toevallig zingt.

Kiev is ook befaamd om de vele monumenten, welke niet alleen historische personen eren maar ook filmsterren, tekenfilm-figuren en zelfs dieren. Twee van de meest charmante beelden zijn misschien wel de zittende  figuur van de beroemde Poolse architect Vladislav Gorodetsky (vaak de gaudi van Kiev genoemd) met een kop koffie in de hand en het beeld van de kat Pantyusha in het Park van de Gouden Poort (Zoloti Varota). Eén van de ongewoonste voorbeelden is echter wel een eerbetoon aan het legedarische verhaal  “De Neus” van Gogol; een beeld van een enorme neus welke uit de muur komt op 34 Andriyivsky Uzviz. Het verhaal gaat dat Gogol eens op een winterdag door Kiev liep waarbij hij een koudje opliep. Dit zou hem hebben geinspireerd tot het schrijven van het boek. Het monument ter nagedachtenis aan de schrijver Bulgakov bevind zich in dezelfde straat, op nummer 13.  Bulgakov heeft hier eens gewoond en het hij zit er, met gekruiste benen en zijn armen over elkaar.

Kiev is een charmante stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here