Help luizen !!! Alles wat u over deze kriebeldiertjes wou weten .

0
898
blog placeholder

Wat zijn luizen ?

Luizen zijn parasieten die bloed nodig hebben om te overleven. Vijf keren per dag voeden ze zich met bloed van hun gastheer . Zonder bloed kunnen luizen maximum 1 à 2 dagen overleven. De eitjes, de neten overleven 10 dagen op knuffels en kussens.

Hoe krijg je luizen ?

Luizen van mensen worden niet via huisdieren overgedragen, ze worden overgedragen van mens tot mens. Luizen kan je krijgen wanneer je hoofd  in contact komt met het hoofd van iemand die deze kriebeldiertjes heeft, dit kan bijvoorbeeld gebeuren door elkaar te omhelzen, te knuffelen, kunnen de luizen van de ene naar de andere persoon lopen of kruipen. Ook door een mutsje op te zetten van iemand met luizen kan je kriebeldiertjes krijgen.

Preventie

Het is belangrijk te weten dat luizen kunnen voorkomen bij alle lagen van de bevolking. Ze maken geen onderscheid tussen huidskleur, slecht verzorgd of net gewassen haar .
Ook je haar veelvuldig wassen zal je niet bevrijden van luizen. Luizen gaan niet dood in water, ze blijven gewoon lekker in het haar zitten.
Wanneer er luizen op gesignaleerd zijn kan je preventieve maatregelen nemen : Laat de kinderen niet spelen met elkaars muts, sjaal, enz.. Kijk in de klas uit met verkleedkleren, hoeden, en dergelijke. Doe de haren vast. Probeer de jassen niet te dicht bij elkaar te hangen. Controleer de kindjes en jezelf regelmatig. Kijk vooral rond de oren en in de halls. Maak geen gebruik van elkaars borstel .Luizen houden niet van bepaalde geuren zoals lavendel, eau de cologne en tea tree.Luizen houden ook niet van gekleurde haren, haren met een gel of haarspray.
Waar moet je op letten Hou er rekening mee dat ook knuffels kriebeldiertjes kunnen bevatten.Was kussens, kussenslopen, dekbedovertrekken, sjaals, mutsen, enzovoort …. op minimum 60°.Wat niet op 60° kan gewassen kan je in een gesloten plastic zak steken. Dit voor 10 dagen. Stofzuig de zetels.Borstels kan je gedurende 30 sec in water dompelen van 60°
Maak gebruik van de nat kam methodeWas je haren . Na het wassen breng je heel veel conditioner aan op het haren .Je laat deze gedurende 2 minuten  weken.Je spoelt de haren niet maar je kamt ze met een gewone kam zodat er geen knopen meer in de haren zitten.Met een luizenkam, bij voorkeur een metalen ( gaat langer mee) kam je de haren van achter naar voren. Je kamt met de luizenkam zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid.Je begint bij het ene oor en gaat zo naar het andere.Let er wel op dat je na elke kam beweging de kam afveegt aan een wit stukje keukenrol, zo zijn de kriebeldiertjes goed zichtbaar.Vooral achter de oren en in de nek goed controleren.Deze behandeling duurt ten minste 15 minuten.Spoel het haar goed zodat alle conditioner uit het haar is verdwenen.Pas deze methode om de 2 dagen toe gedurende 2 weken.Ontsmet na elke behandeling de kam , leg hem in een bakje met alcohol of azijn .Controleer regelmatig op nieuwe besmettingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here