Geschiedenis van de film: eerste uitvindingen

0
849
blog placeholder

== Het principe van de illusie ==
De eerste uitvindingen waren eigenlijk bedoeld als speelgoed. Als er verschillende beelden op een snel tempo worden weergegeven zal het menselijk brein deze zien als één bewegend beeld. Voorbeelden hiervan zijn de thaumatrope, phenakistoscope en zoetrope. Deze waren telkens gebaseerd op het principe van illusie. Als de beelden elkaar snel genoeg opvolgen  kan het oog de beelden niet afzonderlijk zien en zullen ze samen waargenomen worden. Zo zag men bijvoorbeeld een vogel in een kooi of kon men een paard zien galopperen.

== Fotografie ==
In 1877 ontdekte E. Muybridge het principe van de seriële fotografie. Hij was een weddenschap aangegaan waarbij hij wilde aantonen dat een paard in galop op een gegeven moment alle vier de poten van de grond heft.
Hij zette een heleboel fototoestellen op een rij en telkens het paard voorbij een fototoestel kwam raakte het een koord aan waardoor er een foto werd genomen.

== Edison ==
In 1891 ontwikkelde Thomas Edison de eerste filmcamera. Deze Kinetograph was bedoeld om beelden te maken die dan samen met de muziek van de grammafoon getoond konden worden. Hij ontwikkelde een soort kijkdoos waarbij 1 persoon de primitieve filmpjes kon bekijken.

== Gebroeders Lumière ==
We mogen de gebroeders Lumière zeker niet vergeten in de filmgeschiedenis. In 1895 ontwikkelden zij de cinematograaf. Dit was een toestel dat beelden kon capteren, projecteren en de film drukken. Hiermee gingen zij aan de slag om een heleboel filmpjes te maken over het dagelijkse leven. Enkele voorbeelden zijn l’arriveé d’un train en l’arroseur arrosé.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here