Fès – een sprookje uit 1001 nacht

0
942
blog placeholder

Wie zich altijd al in een sprookje uit 1001 nacht heeft willen wanen, moet eens naar Fès. Fès, ook wel gespeld als Fez, is na Casablanca en Rabat de grootste stad in Marokko met bijna 1 miljoen inwoners. Fès is een van de vier Marokkaanse koningssteden.

 

Hoofdstad

Tot het moment dat de Fransen kwamen was Fès de officiële hoofdstad van Marokko. Nu is dat Rabat. In Fès zijn veel monumenten terug te vinden, waaronder het heiligdom van Moulai Idriss, die de stad in 789 heeft gesticht. Ook is de moslimuniversiteit van Fès hier gevestigd.

De Karouine-moskee – gebouwd in 859 – is een van de oudste moskeeën in het westelijk deel van de Arabische wereld en tevens de oudste bestaande universiteit ter wereld. Daardoor is Fès eeuwenlang een van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Islam geweest.

 

Medina – een wirwar van straatjes en steegjes

De medina, het oude stadscentrum, is groot en onoverzichtelijk. Een wirwar van straatjes en steegjes, die het gevoel geven in de middeleeuwen te zijn beland. Er komt geen verkeer, want daarvoor zijn de steegjes te smal. Wel lopen er ezels en kamelen rond, die als transportmiddel worden ingezet door de koopmannen die hun waar aan de toeristen en bezoekers proberen te slijten. Van alles is hier te vinden; kruiden, tapijten, souvenirs, olielampen en zelfs stukken vlees of schildpadden. In het centrum van de medina bevindt zich de leerlooierij, waar nog steeds huiden worden gelooid en geverfd. Een takje met mint beschermt toeristen en andere bezoekers tegen de stank.

In en rond de medina zijn veel verschillende ambachten te bekijken. Hier is het net of de tijd heeft stilgestaan. Zo wordt er volop gewerkt aan mozaïektegels en is te zien hoe tapijten geweven worden.

 

Bereikbaarheid

Het oude stadscentrum is geheel autovrij. Toch is Fès goed te bereiken. Zo is er vanaf de Atlantische kust en Meknes de Rabat-Fès Expressway. Deze verbindt via Rabat ook Casablanca met de stad. Fès ligt vrij centraal in het spoornet en heeft rechtstreekse verbindingen met de grote steden.

Bovendien bevindt zich een vliegveld bij de stad, met nationale vluchten en internationale lijn- en charterdiensten.

 

UNESCO Werelderfgoed

Fès is opgenomen in de meeste rondreizen door Marokko, omdat het een van de vier koningssteden is. Het oude stadscentrum staat bovendien op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Hierdoor krijgt de stad meer aandacht als het aankomt op restauratie. De grootste trekpleister voor bezoekers zijn de oude ambachten, waaronder de tapijtindustrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here