De aantrekkingskracht van live televisie

0
855
blog placeholder

Onderzoek

Via de universiteit van Alabama is er in 2011 onderzoek gedaan naar die aantrekkingskracht en gemiddeld heeft 72% van de mensen een aantrekkingskracht naar actualiteit. Op meerdere fronten ligt het percentage bij mannen hoger dan bij vrouwen. Zie hieronder de belangrijkste items. Inspelen op zaken die nu spelen is van belang. Enerzijds het zien, het ervaren en anderzijds het live commentaar wat erbij hoort.

Mannen versus vrouwen

Jagen / zorgen – Dat bij mannen het percentage hoger ligt (verschil van 15%), heeft te maken met de natuurwetten van ver voor de civilisatie. De man was de jager en was continu onderweg om er voor te zorgen dat de achterban in leven kon blijven. Terwijl de vrouw de zorgzame rol op zich nam en zorgde dat het kroost kon opgroeien. Daar zit meer lange termijn in dan sec het nu ofwel de actualiteit. Het lijkt erop dat het diep genoeg zit de genen zit, om het nog steeds – in afgezwakte vorm weliswaar – een rol te laten spelen.

Spanning – Naast het “nu” speelt ook de spanning een rol. Zaken kunnen fout gaan bij live televisie en die spanning om iets te zien wat plots een wending kan krijgen vinden mensen aantrekkelijk. Het verschil tussen mannen en vrouwen is hier kleiner (verschil van 6%), maar ook hier geldt dat het percentage mannen net iets hoger ligt. Daar komt nog bij dat men iets fout zien gaan meer kan waarderen of er in ieder geval de humor van inzien.

Humor – Een rol speelt ook de humor en hoewel deze niet doorslaggevend is, is men wel van mening (mannen en vrouwen ongeveer gelijk) dat een niet “geknipt” stuk televisie meer ruimte geeft aan humor. Immers, deze kan er niet uitgeknipt worden als deze bijvoorbeeld te grof en/of platvloers is. Zowel mannen als vrouwen kunnen het wel waarderen dat je de mensen die presenteren en/of becommentariëren “echter” zijn, dit alles onder het motto/de algemene noemer: “het zijn ook maar mensen en dat zie je terug in live televisie”.

Kosten

Het kostenaspect van live televisie ligt hoog, want er zit aan ieder programma wel een redactie gekoppeld, maar deze moet in deze ook live in kunnen springen. Dat geeft een extra dementie aan het programma, maar maakt het ook duurder (nog even los van het gegeven dat er voor sommige live televisie ook op locatie van alles ingericht moet worden). Bij de commerciële televisie moet er dus genoeg animo voor zijn om te willen adverteren en er dus ook nog aan te verdienen. Maar dat is dan weer een aspect wat voor de makers meer een rol speelt dan voor de kijkers.

De meest gemaakte opmerking is dat live televisie een extra dementie geeft aan televisie.

Bron: Universiteit van Alabama

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here