Bewindvoering aanvragen nader uitgelegd

0
1111
blog placeholder

Waarom kiezen voor bewindsvoering?
Er zijn in Nederland mensen die door bepaalde omstandigheden niet volledig of goed voor zich zelf kunnen zorgen. Dit kan gebeuren bij psychiatrisch cliënten, demente mensen en mensen die te maken hebben met een drugs of alcohol verslaving. Deze mensen kunnen door hun beperkingen meestal niet hun financiële taken regelen. In het verleden hebben veel mensen misbruik gemaakt van mensen met de genoemde beperkingen. Tegenwoordig kan een rechter deze mensen een bewindvoerder toewijzen, zodat een bewindvoerder deze taken van deze mensen kan overnemen.

Een bewindvoerder kan iedereen zijn mits hij of zij meerderjarig is. Eveneens moet diegene door de rechter benoemd worden tot bewindvoerder. De bewindvoerder heeft daarnaast ook een verplichting om jaarlijks verslag uit te brengen aan de rechter over de financiële situatie van de cliënt. Op deze manier wordt er ook controle gevoerd over de bewindvoerder en of hij of zij zijn taken naar behoren afhandelt.Wanneer je onder de toezicht van een bewindvoerder bent heb je geen vrijheid meer om over je vermogen te beheren. Alle zaken omtrent je vermogen zul je eerst moeten overleggen met je bewindvoerder. Indien hij of zij akkoord gaat met je (financiële) voorstel kan je een deel van je vermogen beheren. Een bewindvoerder zorgt dat je vaste lasten betaald wordt en daarnaast zorgt hij ervoor dat je genoeg geld hebt voor persoonlijke gebruik. Bewindvoering vraag je bij de kantonrechter in de plaats waar je woont. Als je in Nijmegen woont dan doe je de aanvraag voor bewindvoering dus in Nijmegen.
  
Bewindvoering bij schulden
Sommige mensen kunnen door uiteenlopende redenen in de schuld komen. Vaak onbedoeld, maar soms gewoonweg door een onoverzichtelijk en niet realistisch uitgavenpatroon. Wanneer je maandelijkse lasten door je schulden hoger zijn dan je inkomen kun je in aanmerking komen voor schuldsanering. Wanneer je een verzoek tot schuldsanering aanvraagt zal de rechter beslissen of je in aanmerking komt. Bij zijn beslissing zal de rechter naar diverse punten kijken. Ten eerste zal hij kijken of je wel aan de regels van de schuldsanering kan houden. Wanneer hij akkoord gaat met de schuldsanering zal hij je een bewindvoerder toewijzen die toezicht zal houden of je wel aan je verplichtingen van de schuldsanering houdt.

Bewindvoering aanvragen
Na het bewindvoering aanvragen kan alles in werking worden gezet. Wanneer dat eenmaal zover is en wanneer de bewindvoerder is toegewezen zul je de bewindvoerder moeten informeren over jouw financiële situatie. De bewindvoerder zal vervolgens contact opnemen met alle schuldeisers en hun informeren over de situatie. Daarnaast zal de bewindvoerder de rechter commissaris eveneens moeten informeren. Wanneer dit gebeurd is zal er afspraken gemaakt worden over de aflossingen met de schuldeisers. De bewindvoerder zal uiteindelijk een bedrag bepalen wat jij maandelijks zal krijgen om rond te komen. Dit wordt ook wel het vrij te betalen bedrag genoemd. De inkomsten die je boven dit bedrag krijgt zal naar een rekening gaan genaamd boedelrekening. Dit rekeningnummer wordt door de bewindvoerder beheerd. Alle bedragen die op dit rekeningnummer komt zal verdeeld worden aan de schuldeisers. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here