Het verouderingsproces van de huid

0
1150
blog placeholder

 

Gezond leven

Gezond leven is belangrijk om het hele lichaam op een verantwoorde manier ouder te laten worden. Dan is het maar helemaal de vraag of je überhaupt iets extra’s wilt doen om de huid jong te houden, wat is er immers op tegen om het normale verouderingsproces haar gang te laten gaan? Spreekt voor zich dat het wel verstandig is je huid normaal te verzorgen. Dat wil zeggen reinigen, dag- en nachtcrème en eventueel wat speciale producten in de lijn van de normale verzorging.

 

Vitale huid

Elastine en collageen zijn de stoffen die belangrijk zijn, zeker als de huid ouder wordt (ook deze eiwitten lopen terug of worden helemaal niet meer aangemaakt). De meeste cosmeticahuizen hebben wel een productlijn waar deze stoffen in verwerkt zijn en vangen het natuurlijke teruglopend proces deels op.

Elastine is een eiwit wat helpt het weefsel weer zijn oorspronkelijke vorm aan te laten nemen. Elastine wordt al niet meer aangemaakt als je in de puberteit zit. Toepassing dient ongeveer vanaf je 30ste te gebeuren. Collageen is ook een eiwit (verschillende types), dit zorgt voor de stevigheid van de huid.

Niet iedere huid is hetzelfde en de een heeft meer elasticiteit van zichzelf dan de andere huid (bijvoorbeeld ook genetisch bepaald). Het is dus van belang dat je, als je middelen aan je huid wilt toevertrouwen, je je zorgvuldig laat adviseren door een professional.

 

Voeding

We weten allemaal dat voeding veel voor je doet. Gezonde voeding, veel verse groenten en fruit zijn nu eenmaal erg belangrijk voor het behoud van gezondheid en een vitale huid. Als je globaal de schijf van vijf aanhoudt, kon je een heel eind. Laat alleen eens bij een van de drie maaltijden de koolhydraten weg, we zijn geneigd maar door te gaan met koolhydraten. Voor de huid zijn wel wat stoffen die extra goed zijn (vitamine C en zink). Producten waar vitamine C en zink in terugkomt, zijn:

·         Vette vis (2x per week)

·         Groene groenten (bijv. broccoli)

·         Noten (bijv. amandelen  of walnoten)

·         Tussen 1,5 en 2 liter vocht per dag

Geraffineerde suikers zijn slecht, dat weten we, maar zit ook in producten waar we verslaafd aan kunnen raken. Denk aan snoep en chocolade. Een glaasje wijn is geen ramp, maar beperk het en compenseer een glas wijn met een glas water. Roken is voor verschillende zaken slecht (ondermeer de longen), maar ook voor de huid (je huid kan dof worden). Laten staan dus.

 

Geestelijk welzijn

Je geestelijk welzijn wordt ook getoond via de huid. Als je geestelijk veel te verstouwen hebt gehad, kan de huid daar op reageren. Probeer hoe dan ook genoeg te slapen en als je in een geestelijk mindere periode zit, verzorg de huid dan extra goed. Als je zelfstandig niet uit de geestelijke dip komt, schroom dan niet om hulp te vragen.

Probeer ieder moment te pakken dat je kunt lachen, want lachen is ongelooflijk belangrijk voor je geestelijk- én lichamelijk welzijn.

 

Invloeden van buitenaf

Tja, we kunnen er niet omheen … die heerlijke zon. De zon is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D (enkele minuten per dag is voldoende), maar de zon kan – als je onbeschermd de zon in gaat – ook desastreus zijn voor de huid. Smeer bij de eerste zonnestralen de huid al goed in, bescherm de gevoelige huid rond de ogen extra met een zonnebril of grote hoed of pet.

Pep de huid voor de nachtelijke uren op. Tijdens de nachtelijke uren is het herstelproces voor de huid bezig en als je dan wat extra toe kunt voegen, helpt dat de huid. In de ochtend de huid uiteraard weer goed reinigen en de dag bescherming opbrengen (dagcrème bij voorkeur met UV-filter). Geen revolutionaire zaken, alleen wel consequent volhouden.

 

Natuurlijk proces

Ook als je het natuurlijk proces haar gang laat gaan, kan je met wat gangbare middelen genoeg doen om de huid op een gezonde en frisse manier ouder te laten worden. Stel de cosmetische ingrepen nog even uit, zolang het voor jezelf nog kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here