Snoeiwerkzaamheden
Er zijn planten en bomen die je beter niet in het najaar kunt snoeien. Vergewis je er op voorhand van of dit het geval is. Je plant of boom kan daardoor zomaar kapot gaan (kan gaan ‘bloeden’ en met vorst kan deze dan kapotvriezen). Maar als je weet dat je in het najaar aan de slag kunt gaan, doe dit dan verantwoord. Dat wil zeggen, de juiste tuingereedschappen (zorg dat je veilig en scherp gereedschap neemt, bot materiaal kan een plant stevig verwonden) en beschermende kleding (in de vorm van handschoenen en eventueel een veiligheidsbril).
Hoe dieper je een uitloper van de basisstam terug knipt, hoe sterker de nieuwe scheuten zullen zijn. Hiermee gezegd dat snoeien de groei kan stimuleren. Vanaf eind augustus tot de 3e of soms zelfs de 4e week van oktober kan je gaan snoeien (let op dat er nog geen echte nachtvorst is).
Overigens is het ook zo dat recht omhoog groeiende takken sneller groeien dan hangende takken of meer horizontaal groeiende takken. Deze takken zullen meer bloemen en vruchten bevatten.
Let op de knoppen ook wel “ogen” genoemd. Het hoogst geplaatste oog zal het beste groeien. Als je gaat snoeien is het goed te weten naar welke kant het oog staat. Staat dit naar buiten gericht, dan zal de struik/boom een meer open structuur krijgen. Let dus op de stand, zo kan je zien welke kant de nieuw te vormen takken op zullen gaan groeien. Als je dit in ogenschouw neemt, kan je meehelpen de plant te vormen zoals jij dit wilt.
Wel of niet opruimen
Je hebt stevig gesnoeid, bloemen zijn uitgebloeid en vallen op de grond evenals de bladeren die van de boom vallen … dat wordt opruimen.
Ga je opruimen dan kan een bladblazer prima dienst doen. Moet je deze nog aanschaffen, neem er dan een met ook een ingebouwde stofzuiger. Eerst blaas je alles naar een hoek om het vervolgens op te zuigen en weg te gooien of te verwerken in een composthoop.
Maar bladeren mag je ook laten liggen, slecht is het namelijk niet. Het geeft bescherming en voeding aan de bodem, het ziet er alleen niet zo fraai uit.
Compost
Zelf aan de slag dan zijn er enkele zaken waar je op moet letten.
· Zorg voor voldoende lucht in de composthoop. Schud het iedere 6 tot 7 weken even om.
· De composthoop moet redelijk beschut staat, zodat er geen regen op kan.
· Doe er allerlei verschillende materialen in om een juiste mix te krijgen (zie hieronder) en gooi er gewoon iedere keer weer iets bij.
De composthoop vormt zich door een mix van onder meer:
· fijngemaakt hout en takken
· vijverprut
· uitgebloeide kamerplanten
· blad van hulst, dennennaalden, coniferen
· pinda doppen
· fruitschillen
· gemaaid gras
· eierschalen
· koffieprut
· rauwe groenteschillen
· aardappelschillen
· tuinaarde/turfmolm
· zaagsel
Het laatste wat je nog op moet ruimen zijn de tuinspullen. Althans, dat ligt aan het materiaal wat je hebt. Steeds meer tuinsets kunnen prima buiten staan, al dan niet met een hoes. Voordat je ze verpakt is het goed ze met het juiste materiaal schoon te maken en af te drogen. Kunnen ze netjes de winter door.
Aanplanten
Als je richting de echte vorstperiode gaat is het niet verstandig nog uitgebreid te gaan planten. Bollen zijn wel bij uitstek geschikt om te planten. Kijk goed naar de bloeiperiode, de diepte waarop d bollen geplant moeten worden, de kleuren en stel op de gewenste plek een mooi geheel samen.