Hoe werkt private lease?

0
1652
private lease

Veel Nederlanders beschikken over een auto. Hartstikke makkelijk om grote (en kleine) afstanden mee af te leggen natuurlijk. Bovendien scheelt het je vaak behoorlijk wat tijd. Zo ben je minder tijd kwijt wanneer jij met de auto naar je werk gaat dan met de fiets. Daarbij komt dat het een stuk comfortabeler reist. Jij hebt in weer en wind immers een dak boven je hoofd en dat is bij een fiets natuurlijk niet het geval. Het hebben van een auto heeft echter ook een keerzijde. Zo is een auto betrekkelijk duur. Allereerst moet je het voertuig aanschaffen. Daarnaast krijg je te maken met verzekeringen, onderhoud en afschrijvingen. De gemiddelde Nederlander weet hierdoor niet eens wat hij of zij per maand kwijt is aan een auto. Wil jij een vast bedrag per maand betalen? Dan kun je kiezen voor private lease. Maar hoe werkt dit eigenlijk?

Tijdelijk een auto in jouw bezit

Bij het kopen van een auto ben jij de eigenaar van het voertuig. Dit is bij private lease niet het geval. Je huurt de auto voor een afgesproken periode. Het minimale aantal maanden dat jij een auto kunt leasen is vaak twaalf. Bij sommige partijen kun jij een auto ook leasen voor zestig maanden. Gedurende de overeengekomen periode mag jij het voertuig rijden, maar het wordt nooit eigendom van jezelf. Na de termijn lever jij de auto weer in bij de dealer. Vaak kun je er in dat geval voor kiezen om het voertuig al dan niet over te nemen. Meestal kan dit tegen een flink lager tarief, omdat er natuurlijk al het nodige mee gereden is.

Betaal maandelijks een vast bedrag

Indien jij een auto koopt, kunnen de maandelijkse kosten nogal fluctueren. Voor wat betreft verzekering en belasting wordt iedere maand een vastgesteld bedrag in rekening gebracht. Heb jij echter mankementen aan jouw auto? Of moet er onderhoud uitgevoerd worden na de APK? Dan betaal je in de betreffende maand aanzienlijk meer dan de rest van het jaar. Ben jij het beu om maandelijks een wisselend bedrag te betalen? Dan is private lease wat voor jou. Bij private lease betaal je namelijk een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. Verzekering(en), afschrijvingen, belasting, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden zijn hier onderdeel van.

Moet je zelf ook nog wat betalen?

Sommige mensen denken dat zij bij het leasen van een auto zelf helemaal niets meer hoeven te betalen. Dit is echter een misvatting. Het merendeel van de kosten valt inderdaad binnen de maandelijkse vergoeding, maar zeker niet alles. Zo ben jij bij private lease bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de brandstofkosten. Wil je hierop besparen? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een elektrische auto. Ook deze zijn tegenwoordig via private lease beschikbaar. Zeker wanneer je korte afstanden aflegt kan dit interessant zijn. Naast de brandstof draai je natuurlijk ook zelf op voor eventuele verkeersboetes. Heb je schade gereden met jouw private leaseauto? Dan kan het zijn dat je zelf opdraait voor het eigen risico, al hangt dit wel af van het contract dat je hebt afgesloten.

Waar kun je terecht voor private lease?

Lijkt private lease jou wel wat? Dan ben je vast en zeker benieuwd waar jij terecht kunt voor het leasen van een voertuig. Gelukkig hoef je hier vandaag de dag niet veel tijd meer in te steken. Er zijn namelijk zeer veel autodealers die tegenwoordig ook private lease aanbieden. Loop gewoon eens bij een dealer binnen en vraag naar de mogelijkheden op dit gebied. Wil je eerst zelf wat research doen? Dat kan natuurlijk ook. Op het internet vind je namelijk ook genoeg aanbieders van private lease. Hierdoor zie jij direct wat jij maandelijks kwijt bent en welk voertuig je in dat geval kunt rijden.

Extra kosten voor gereden kilometers

Wanneer jij een auto least, spreek je met de autodealer af hoeveel kilometers jij op jaarbasis aflegt. Gebruik jij jouw auto alleen voor ritjes van en naar het werk? Dan is het vaak niet heel lastig inschatten hoeveel kilometers jij jaarlijks aflegt. Bij de meeste aanbieders van private lease starten de kilometerbundels vanaf 10.000 kilometer. Ga jij over het afgesproken aantal kilometers heen? Dan wordt er een extra bedrag per gereden kilometer in rekening gebracht. Leg jij minder kilometers af dan de bundel die jij hebt afgesloten? Dan krijg je bij sommige partijen geld terug voor het aantal kilometers dat jij minder hebt gereden. Het gaat hier echter wel om een lager bedrag per kilometer dan wanneer jij meer zou rijden dan het afgesproken aantal.

Zo min mogelijk betalen voor private lease

Natuurlijk zit er behoorlijk wat verschil tussen de prijs die jij per maand kwijt bent aan het leasen van een auto. Wil jij een nieuwe, grote, elektrische auto? Dan ben je maandelijks meer geld kwijt dan wanneer je kiest voor een klein, simpel model. Wat dat betreft is private lease dus niet anders dan het kopen van een auto. Hier zijn grote, nieuwe modellen natuurlijk ook een stuk duurder dan kleine, tweedehands auto’s. Toch zit er vaak ook behoorlijk wat verschil in prijs bij de verschillende aanbieders van private lease. En jij wilt maandelijks natuurlijk ook weer niet te veel betalen. Ga in dat geval eens op zoek naar private lease aanbiedingen. Jij kunt zo in een oogopslag zien wat de beste aanbiedingen zijn op het gebied van private lease. Hierdoor betaal je dus nooit te veel voor het leasen van een auto!