Steeds meer scholieren op de elektrische fiets

0
1904
elektrische fiets

Niet alleen volwassenen maken veel gebruik van de elektrische fiets. Ook scholieren zien we steeds vaker op de e-bike. Maar liefst 20% van de jongeren heeft een elektrische fiets. En zij fietsen natuurlijk vaak ook lange afstanden naar school, vrienden en sportclubs. Dan is een elektrische fiets natuurlijk super handig. Ouderen zijn nog altijd de grootste doelgroep voor de e-bike. Verder zien we de e-bike ook veel in regio’s waar het openbaar vervoer minder vaak rijdt. Daarnaast worden elektrische fietsen steeds goedkoper en zijn ze ook goed tweedehands verkrijgbaar. Ook dit zijn redenen voor de aanschaf van een elektrische fiets. Ten slotte heb je de e-bike meestal binnen twee jaar al terugverdiend wanneer je deze afzet tegen de kosten van het openbaar vervoer.

Goede fiets voor de brugklas

De meeste kinderen krijgen een goede nieuwe fiets van hun ouders wanneer ze naar de brugklas gaan. Vaak moeten ze natuurlijk ook vele kilometers fietsen naar school, sportclubs, werk en vrienden. Een goede fiets met trapondersteuning is dan natuurlijk wel zo prettig. De verkopen in de doelgroep tot twintig jaar zijn de afgelopen tien jaar daarom zeker verdubbeld.

Groepsgedrag

Tieners volgen hun leeftijdsgenoten en wat trendy is. Wanneer een paar klasgenoten een elektrische fiets hebben, dan willen ze er zelf vaak ook één. De keuze aan modellen elektrische fietsen is anno 2019 ook zeer breed. Er zijn trendy mountainbikes, de populaire transportfietsen met rekjes en speed pedelecs. Met deze laatste kun je een snelheid bereiken van tot 45 kilometer per uur. Een goed alternatief bijvoorbeeld voor een jongere die graag een scooter wil.

Meer aanbod in lage prijssegment

In de beginperiode waren de elektrische fietsen nog behoorlijk prijzig. Goedkopere varianten kon je eigenlijk alleen maar kopen bij de bouwmarkt. De kwaliteit daarvan was vaak beduidend minder. Anno 2019 is er een veel groter aanbod in het lagere prijssegment. Ze zijn niet zo luxe natuurlijk als de duurdere modellen, maar zeker even betrouwbaar en degelijk.

Investeren in een kwaliteitsfiets

Ouders geven hun kinderen liever een goede kwaliteitsfiets die lang meegaat dan een goedkopere variant die snel kapot gaat. Vaak wordt de oude elektrische fiets van vader of moeder ook doorgeschoven naar de kids. De inruilwaarde daarvan is meestal laag en dus is het dan handiger om de fiets aan de kinderen te geven. De fietswinkel loopt namelijk een te groot risico en daarom geven ze er zeer weinig voor terug.

Lange afstanden en OV

Lange afstanden zijn vaak de reden voor de aanschaf van een elektrische fiets. Gemiddeld fietsen jongeren in Nederland maar liefst 6,6 kilometer per dag. Dat is twee keer zoveel als de gemiddelde Nederlander. Met een elektrische fiets gaat dat vele fietsen natuurlijk stukken makkelijker.

Ook het openbaar vervoer speelt een rol. In sommige gevallen moeten scholieren flinke stukken lopen en een paar keer overstappen om op school of werk te komen. Met een elektrische fiets gaat dit een stuk sneller. Zo kunnen ze ’s-ochtends ook wat langer in bed blijven liggen. Het is wel belangrijk om de elektrische fiets goed te beveiligen met een goedgekeurd slot. Zo weet je zeker dat je er jarenlang plezier van hebt.